DonerenPetitieShop
Honden in kooi voor slacht

JAARLIJKS WORDEN ER IN ZUIDOOST-AZIË TIEN MILJOEN HONDEN EN KATTEN GESLACHT VOOR HUN VLEES

Volgens het nieuwe VIER VOETERS-rapport blijft de handel groeien, ondanks de risico’s voor de volksgezondheid

11.2.2020

11th February 2020 – Lopende onderzoeken door de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS schetst een schokkend beeld: alleen al in Vietnam, Cambodja en Indonesië worden naar schatting tien miljoen honden en katten bruut geslacht voor consumptie. Hoewel het eten van honden- en kattenvlees niet illegaal is, is de manier waarop de dieren worden gevonden en geslacht vaak wel illegaal. In veel gevallen zijn deze honden en katten huisdieren die van hun eigenaren zijn gestolen en vervolgens worden verdronken, opgehangen, levend verbrand of gestoken, waardoor de handel in honden- en kattenvlees een van de grootste dierenwelzijnsproblemen in Zuidoost-Azië is. VIER VOETERS waarschuwt ook voor het ernstige risico’s voor de volksgezondheid, waarbij de ongecontroleerde verspreiding van hondsdolheid slechts een van hen is. Bovendien worden de dieren vaak verkocht op markten voor levende dieren – waar ook het Wuhan-coronavirus vandaan komt.

Honden- en kattenvlees is verkrijgbaar in restaurants en markten, waar voornamelijk de lokale bevolking komt, maar mogelijk ook toeristen, met name uit China en Zuid-Korea. De handel en consumptie veroorzaken niet alleen enorm lijden voor dieren en hun eigenaren, maar vormen ook aanzienlijke gezondheidsrisico's.

“De handelaren stelen zowel huisdieren als zwerfdieren en vervoeren ze door het hele land - zelfs over nationale grenzen. Niemand weet of de dieren zijn besmet met hondsdolheid of andere ziekten. Het houden en slachten van de honden en katten, meestal op markten voor levende dieren of in de achtertuin, is niet alleen extreem wreed, maar voldoet ook niet aan de minimale hygiënische normen. Dit creëert de perfecte broedplaats voor nieuwe en dodelijke zoönotische virussen, zoals het coronavirus. Hoewel de meeste lokale bevolking in Zuidoost-Azië tegen honden- en kattenvlees zijn, blijft de handel in ongeveer tien miljoen dieren per jaar dienen als een nichebedrijf. De regeringen in Zuidoost-Azië moeten snel handelen om zowel dier als mens te beschermen. "

Dr. Katherine Polak, dierenarts en hoofd van VIER VOETERS Stray Animal Care in Zuidoost-Azië.

 Grote vraag naar honden- en kattenvlees in Vietnam

Volgens VIER VOETERS-onderzoeken worden elk jaar naar schatting vijf miljoen honden en één miljoen katten geslacht voor hun vlees. Een kilo hondenvlees brengt tussen de €6 en €9 op. Kattenvlees kan tot €11 per kilo kosten - in het geval van een zwarte kat zelfs tot €20. Het grootste deel van de consumenten van honden- en kattenvlees zijn Vietnamese mannen. Onder hen is er vaak het idee dat het vlees genezende werkingen heeft. De vraag is bijzonder groot in het noorden van het land. Het VIER VOETERS-onderzoek toont aan dat 60 procent van de lokale bevolking in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi, minstens één keer in hun leven hondenvlees heeft gegeten. 44 Procent van de respondenten in Hanoi gaf echter aan dat ze in de toekomst hondenvlees zouden weigeren. Honden- en kattenvangers verzamelen huisdieren en zwerfdieren in het zuiden van het land en transporteren ze meer dan 18 uur zonder water of voedsel naar Noord-Vietnam. Om de honger naar honden- en kattenvlees te stillen, worden dieren ook geïmporteerd uit China en Laos. Botsingen tussen eigenaren van huisdieren en honden- en kattenvangers komen de laatste tijd vaker voor in Vietnam, met een snel groeiende lokale oppositie tegen de handel, van eigenaren van huisdieren en de jongere generatie.

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, als hotspot voor hondenvlees

Ook in het aangrenzende Cambodja is de situatie net zo tragisch voor de dieren. Uit het onderzoek van VIER VOETERS blijkt dat er elk jaar ongeveer drie miljoen honden worden gedood en gegeten in het Koninkrijk Cambodja. Onder de geslachte dieren zijn er zwerfdieren, maar ook huisdieren die ofwel zijn gestolen, geruild voor potten en pannen of verkocht door hun eigenaren. Een levende hond brengt tussen de €1,80 en €2,70 per kilo op, terwijl een kilo rauw hondenvlees kan worden gekocht voor maximaal €3,60. Een hondenvleesgerecht kost minder dan €1. Alleen al in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh heeft VIER VOETERS meer dan 110 restaurants gedocumenteerd die hondenvlees verkopen, waarvan de meeste de afgelopen twee jaar zijn geopend. Wat misschien wel het meest schokkende is, zijn de verdrinkingsputten die routinematig gebruikt worden bij het slachten van honden, met veel slachthuizen die meer dan 100 honden per dag verwerken. Hoewel de handel groeit, blijft de consumptie van hondenvlees een controversieel onderwerp onder Khmer-mensen, vooral de jongere generatie. 

Honden en katten die opzettelijk worden gemarteld op Indonesische levende dierenmarkten

In Indonesië vormen consumenten van honden- en kattenvlees een minderheid van de bevolking. Volgens het VIER VOETERS rapport eet minder dan zeven procent van de Indonesiërs dit soort vlees. Niettemin worden elk jaar ongeveer een miljoen honden en honderdduizenden katten gedood voor de vleeshandel. Hotspots voor hondenvlees in Indonesië zijn de eilanden Java, Sumatra en Sulawesi. In Noord-Sulawesi, op zogenaamde 'extreme markten', populair bij toeristen, worden de dieren verkocht en levend verbrand in het zicht van toeschouwers. Voor een levende hond betaalt men ongeveer €13. Een kant-en-klaar hondengerecht, meestal in de vorm van een curry of soep, kost ongeveer €1,30.

VIER VOETERS vecht tegen de handel in honden- en kattenvlees

Om een ​​duurzaam einde te maken aan de wrede handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië, heeft VIER VOETERS een campagne op internationaal en nationaal niveau gelanceerd. Door middel van educatief werk en samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten en toerismeverenigingen, is het doel om overheden in Zuidoost-Azië ertoe te brengen dierenbeschermingswetten in te voeren die een einde maken aan de vangst, slachting en consumptie van honden en katten. Bovendien ondersteunt VIER VOETERS lokale dierenwelzijnsorganisaties en gemeenschappen met humane en duurzame zwerfdierenverzorgingsprogramma's. VIER VOETERS maakt ook deel uit van de dierenwelzijnscoalities DMFI (Dog Meat Free Indonesia) en ACPA (Asia Canine Protection Alliance), die lobbyen tegen de handel in Zuidoost-Azië.

Hiernaast heeft VIER VOETERS een petitie gestart tegen de handel in honden- en kattenvlees, die al sinds de lancering eind vorig jaar door meer dan een half miljoen supporters wereldwijd is ondertekend: https://help.four-paws.org/nl-NL/stop-de-wrede-honden-en-kattenvleeshandel-zuidoost-azi%C3%AB

Lees ons rapport hier (Engelstalig):

Download

Martin Bauer

FOUR PAWS Head of Public Relations International

martin.bauer@four-paws.org

+43-1-545 50 20-63

+43-664 128 17 07

Linke Wienzeile 236
1150 Vienna
Austria

FOUR PAWS International

FOUR PAWS is an international animal welfare organisation with headquarters in Vienna, Austria. Founded by Heli Dungler in 1988, the organisation strives to help animals in need with sustainable campaigns and projects. The work is based on substantiated research and scientific expertise as well as intensive national and international lobbying. FOUR PAWS focuses on animals that are directly under human influence: stray dogs and stray cats, farm animals, companion animals and wild animals including bears, big cats and orang-utans kept in inappropriate conditions. With offices in Australia, Austria, Belgium, Bulgaria, Germany, Kosovo, Netherlands, South Africa, Switzerland, Thailand, Ukraine, United Kingdom, USA and Vietnam, FOUR PAWS aims to help animals in need directly and quickly. www.four-paws.org

Zoek