Honden gered van de slacht in Cambodja

61 honden gered van de slacht

VIER VOETERS helpt Cambodjaanse autoriteiten na inbeslagname.

24.2.2021

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft Cambodjaanse autoriteiten van de provincie Siem Reap bijgestaan na het onderscheppen van een busje met 61 honden erin die voor de slacht waren bestemd. De chauffeur van de minivan is gearresteerd; de honden zijn in beslag genomen. Het is de eerste door de regering geleide onderschepping sinds het verbod op hondenvlees dat in Siem Reap in juli 2020 is ingegaan.

De honden zaten dicht opeengepakt in zes metalen kooien in de minivan en waren op weg Kampong Cham in het noordoosten van het land om te worden geslacht voor hun vlees. Na de onderschepping werden alle honden onmiddellijk uit de overvolle kooien gehaald en vrijgelaten in een kleine opvangruimte.

VIER VOETERS werkte samen met de lokale organisaties 'Paw Patrol Cambodia' en 'Animal Rescue Cambodia' om de 61 geredde honden noodvoeding en medicijnen te geven. Een veterinair team is momenteel ter plaatse samen met het Provinciale Departement van Landbouw van Siem Reap om alle honden te vaccineren en te behandelen voor hun verwondingen. 

“De meeste zijn jonge honden en vertoonden tekenen van ernstige hitte-uitputting en uitdroging. Het is onduidelijk hoe lang deze honden in het busje of op een verzamelplaats hebben gezeten voordat ze in het voertuig werden geladen. Ze hadden allemaal extreme honger, waarschijnlijk hadden ze al dagen niet gegeten. We bereiden momenteel een locatie voor waar de honden veilig zijn en verzorgd zullen worden tot we een nieuw tehuis voor ze gevonden hebben. Deze  onderschepping is hopelijk een luid en duidelijk signaal aan de handelaren in Cambodja dat de handel in hondenvlees in de toekomst niet langer wordt getolereerd,"  

aldus Katherine Polak, dierenarts en hoofd  Stray Animal Care Zuidoost-Azië bij VIER VOETERS.

De strijd tegen de handel in honden- en kattenvlees

Uit onderzoek van VIER VOETERS blijkt dat in Cambodja naar schatting 3.750 honden per maand vanuit Siem Reap met speciale minibusjes worden vervoerd naar slachthuizen in Kampong Cham, Kampong Thom en Skun. Daar worden de honden verdronken, neergestoken of opgehangen, van hun vacht ontdaan en door groothandelaars verkocht aan de meer dan 100 hondenvleesrestaurants in Phnom Penh.

VIER VOETERS werkt sinds 2018 nauw samen met de Cambodjaanse regering en pleit voor een verbod op hondenvlees vanwege de extreme dierenmishandeling die hiermee gepaard gaat en het risico voor de volksgezondheid, grotendeels als gevolg van hondsdolheid en de verspreiding van zoönosen.

Om een duurzaam einde te maken aan de wrede handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië heeft VIER VOETERS een campagne gelanceerd op internationaal en nationaal niveau in Cambodja, Vietnam en Indonesië. Wereldwijd hebben al meer dan een miljoen mensen de petitie ondertekend om een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees.

VIER VOETERS op social media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

 

Perscontact

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Kosovo, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam als opvangcentra en reservaten in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl

Zoek