DonerenPetitie
Honden in een kooi

10 vragen en antwoorden

Lees meer over de handel in honden- en kattenvlees

1. Wat is het doel van de campagne van VIER VOETERS 'Beëindig de honden- en kattenvleeshandel in Zuidoost-Azië’?

Tegen 2030 de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië duurzaam te beëindigen (door de diefstal van honden en katten te verminderen, de vraag naar honden- en kattenvlees te verminderen,  passende wetgeving in te voeren en handhaving te ondersteunen om de handel te beëindigen).

2. Hoe benadert VIER VOETERS de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië?

De benadering van VIER VOETERS voor het beëindigen van de handel in honden- en kattenvlees is het ondersteunen van gemeenschappen, eigenaren van gezelschapsdieren en het bijstaan van overheden bij hun inspanningen.

3. Waarom koos VIER VOETERS ervoor om de campagne in Indonesië, Cambodja en Vietnam te voeren? Zijn de andere Aziatische landen     honden- en kattenvleesvrij?

VIER VOETERS heeft voor deze landen gekozen omdat we vinden dat in deze landen de tijd rijp is voor verandering, en we hebben een sterk netwerk van lokale partners die ter plaatse in deze landen werken.

4. Hoeveel honden en katten worden er elk jaar in Zuidoost-Azië om hun vlees gedood?

Hoewel exacte cijfers moeilijk te achterhalen zijn vanwege de pure illegaliteit van de handel, schatten we dat elk jaar meer dan 10 miljoen honden en katten in Zuidoost-Azië voor hun vlees worden gedood.

5. VIER VOETERS heeft het vaak over extreme markten. Wat zijn dat?

In Noord-Sulawesi, Indonesië - zijn er in de hele provincie naar schatting 200 ‘traditionele markten’, waarvan vele in de taal van het Bahasa de naam ‘pasar extreme’, of extreme markt dragen. Op deze markten, waar honden en katten ter plaatse geslacht worden, is de ellende die de dieren doorstaan onvoorstelbaar wreed, brutaal en in strijd met de Indonesische wetgeving en wereldwijde normen met betrekking tot dierenwelzijn.

6. Is het gevaarlijk om hondenvlees te eten vanwege hondsdolheid?

Ja. Het brute en onhygiënische slachten van honden en de consumptie van vlees van rabiës-positieve dieren brengt mensen in gevaar.

7. Hoe smaakt honden- en kattenvlees en hoe wordt het geserveerd?

Honden- en kattenvlees wordt meestal gegrild of geserveerd in een curry. De meesten mensen zeggen dat hondenvlees een aanstootgevende, doordringende geur en smaak heeft die gemaskeerd moet worden door te koken met overmatige kruiden en smaakstoffen.

8. Wat doet VIER VOETERS precies met het donatiegeld? Wat voor soort  apparatuur / medicatie is nodig en hoeveel kosten deze artikelen? 

 • 5 Euro = Parvo / hondenziekte vaccin voor een geredde hond / kat
 • 10 Euro = Voedsel voor twee weken voor een geredde hond
 • 12 Euro = Sponsor een anti-hondenvleeshandel reclamebord op de achterkant van een tuk tuk in Cambodja
 • 30 Euro = Transportkooien om honden en katten van de markt te verwijderen
 • 50 Euro = Financier een undercover-onderzoeker voor één dag om beeldmateriaal te verzamelen
 • 75 Euro = Medische noodhulp voor een hond die van een vleesmarkt werd gered - dit omvat vaak wondverzorging, verbandmiddelen en IV-vloeistoffen

9. Heeft dit invloed op kinderen?

Op de markt worden vaak veel kinderen gezien, of ze vergezellen hun ouders om boodschappen te doen of spelen op de markt terwijl hun ouders werken of winkelen. Blootstelling aan dit soort geweld tegen dieren is schadelijk voor het psychologisch welzijn van kinderen en maakt hen ongevoelig voor wreedheid, en dit wordt in toenemende mate in verband gebracht met geweld tegen mensen en dieren op latere leeftijd.

10. Wat kan ik doen om dit te stoppen?

 • We waarderen elke donatie die u ter ondersteuning van onze strijd tegen de handel in honden- en kattenvlees kunt geven (geef nu).
 • U kunt de petitie ondertekenen om een einde te maken aan de wrede handel in honden / kattenvlees (petitie link).
 • U kunt uw eigen kanalen gebruiken om de boodschap te verspreiden en onze inhoud te delen om andere mensen ervan bewust te maken dat dit gebeurt.
 • Kijk uit tijdens het reizen naar Zuidoost-Azië voor plaatsen waar honden- en kattenvlees wordt geserveerd. 
 • Blijf weg van die plaatsen en adviseer medereizigers en locale mensen over de implicaties van deze handel.

Zoek